Directions to IBM Silicon Valley Lab


IBM Silicon Valley Lab is located in south San Jose, the capital of Silicon Valley. South San Jose is a rural area of rolling hills. SVL is approx 35 mins from the San Jose Airport and approx 70 mins from the San Francisco Airport based on traffic conditions.

Street Address

IBM Silicon Valley Lab
555 Bailey Ave.
San Jose, Ca. 95121
408-463-2000

Directions from San Francisco Airport or San Jose Airport

From San Francisco Airport or San Jose Airport follow the signs to Hwy 101 South

Take Hwy 101 South to Exit 373, Bailey Ave

Turn Left on Bailey Ave

IBM Silicon Valley Lab is on the right side of Bailey Ave in a rural area, approx 5 miles from Hwy 101

Turn right into the lab entrance

If the security gate is closed, use the call box to call IBM Security

Follow the signs to the Visitors Lobby

Google Map URL

https://www.google.com/maps/dir//555+Bailey+Ave,+San+Jose,+CA+95141/@37.206986,-121.7432319,3569m/data=!3m1!1e3!4m8!4m7!1m0!1m5!1m1!1s0x808e25936ced70cb:0x72303c344113a753!2m2!1d-121.7480867!2d37.1956467

Google Map

Lab Details

IBM Silicon Valley Lab is built on a 1,180-acre site in San Jose’s foothills, a beautiful natural setting, of which 90 percent is set aside as open space. The facility, designed by MBT Architecture. It provides a state of the art engineering and design center for IBMers engaged primarily in computer programming and related services. This large complex solves a long list of seemingly insurmountable problems. These included designing for a beautiful but earthquake prone natural setting; providing a large group of technical people with both extreme efficiency and human comforts; and meeting the highly specialized and demanding requirements of large data centers. Silicon Valley Lab is home to some of the largest Hadoop and Spark clusters in Silicon Valley.

The campus “like” facility consists of eight cruciform shaped, four story buildings clustered tightly around a plaza, 22 Lab Data Centers and a 45,000′ Main Data Center. This center has one of the largest computer capabilities in the world. Support services are extensive and include a library, combination dining and meeting rooms, specialty conference and classrooms, a large reproduction facility, medical facility, employee services, recreation building, and maintenance facility.

The design of an efficient circulation pattern became extremely important once the campus configuration was selected. All buildings are linked beneath a second level, landscaped plaza which is a prime contributor to the non-institutional atmosphere of the complex. Most of the buildings are also linked by bridges at the upper floor levels. The core of each building contains the stairwells, elevators, restrooms, and administrative support centers, and is surrounded by a primary circulation corridor. Radiating from the core are identical wings of private offices and conference and computer terminal rooms.

The clustering pattern of three buildings, offset from the other five, marks the entrance from the visitor parking area and reduces the scale of the complex from the road. This organization opens up vista corridors diagonally and at right angles throughout the complex. Views to the surrounding hills and nearby valley are emphasized architecturally by the pattern of walkways on the plaza level.

Each building is color coded with brilliant colors; magenta, red, red-orange, yellow, green, teal, and blue, for easy building identification. On the exterior, the color coding exists only to where the wings of two structures join to form a courtyard. Therefore, each courtyard has a predetermined, complementary pair of colors. The interiors of the buildings are also completely color coded, from office tackboards to stairwells.

Faced with the challenge of siting a major computer facility in seismically active area, the MBT Architecture team designed the complex to accept earthquake forces determined by seismic analysis of the nearby faults including the immediately adjacent Shannon Fault. The facility utilizes steel frame structures that are highly flexible and capable of moving relatively freely under severe seismic conditions. The design incorporates lightweight, custom aluminum curtain wall panels, with flush glass floating in sealant with no mechanical restraint.

Energy conservation is achieved through exterior heat reflection, daylighting, earth insulation, internal heat recovery and special mechanical system controls. The mirrored glass walls and the burial of the first floor dramatically reduce external heat gain; the immediate proximity of the majority of offices to large windows permits minimum heat gain from lights. All space heating and water heating is by heat recovery from the computers and lighting fixtures. The variable volume system is computer controlled for optimal efficiency.

Leave a comment